Neele-Vat verkent een schat aan kansen in de chemische sector
04-10-2016
De chemische sector in Rotterdam gaat van sterk naar sterker dankzij aanzienlijke investeringen vanuit het bedrijfsleven. Een actief ecosysteem van productie- en logistieke bedrijven en nautische dienstverleners voor alle goederenstromen zorgt voor schaalvoordelen in transport, opslag en overslag. Ook innovatie en samenwerking dragen bij aan een uitstekend vestigingsklimaat. Het nieuwe ADR-distributiecentrum van Neele-Vat Logistics op Maasvlakte 2 draait dan ook zeer goed.
Het grootste warehouse voor gevaarlijke stoffen in Nederland, dat begin 2016 werd opgeleverd, is inmiddels volledig operationeel. Algemeen directeur Cuno Vat van Neele-Vat Logistics spreekt daarom van een groeimarkt. “Er vindt steeds meer chemische verwerking plaats in het Midden-Oosten. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten vanwege goedkoop schaliegas. De internationale handelsstromen zijn zodanig dat er hier meer opslagruimte nodig is voor producten uit die regio’s.”
Op de Maasvlakte is extra ruimte gevonden naast het bestaande ADR (Accord marchandises Dangereuses par Route) magazijn van Neele-Vat. Het nieuwe magazijn biedt plaats aan 20.000 pallets, verdeeld over zeven compartimenten die zijn ingericht volgens de PGS 15-richtlijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Dit betekent dat de totale opslagruimte voor chemische en andere gevaarlijke stoffen van het Rotterdamse familiebedrijf op de Maasvlakte is verdubbeld.
De faciliteiten van het bedrijf omvatten ook het Export Consolidation Centre, waar gevaarlijke stoffen voor verschillende klanten worden opgeslagen totdat een container efficiënt kan worden gevuld. “Het is een echte oplossing voor bedrijven die niet continu grote vrachtstromen hebben.” In totaal beschikt Neele-Vat over meer dan 185.000 vierkante meter opslagruimte verspreid over verschillende locaties in de regio Rotterdam en Amsterdam.
Vat is van mening dat zijn bedrijf en de chemische sector goed bij elkaar passen. “Als familiebedrijf richten wij ons op de lange termijn. Chemische bedrijven doen dat ook, gezien hun enorme investeringen. Wij hechten ook veel waarde aan schoonheid, netheid en economie, kwaliteiten die in de chemische sector eveneens hoog worden gewaardeerd, en niet alleen om veiligheidsredenen.”
Toch is het nieuwe magazijn op het gebied van veiligheid een state-of-the-art faciliteit. Elke brand die uitbreekt in het 12.000 vierkante meter grote distributiecentrum wordt geblust met CO2, wat minder gevolgschade veroorzaakt dan water of schuim. Als een dergelijk noodgeval zich voordoet, zorgt een speciaal alarmsysteem ervoor dat iedereen het magazijn verlaat voordat de CO2 het zuurstofgehalte in de lucht verwijdert.
Ook is er rekening gehouden met duurzaamheid. Het gebouw is van beton en vereist daardoor minder koeling in de zomer en minder verwarming in de winter. Daarnaast wordt er overal LED-verlichting gebruikt en is het dak al geschikt gemaakt voor een zonnepaneelsysteem.
Neele-Vat rust niet op zijn lauweren nu het nieuwe magazijn in gebruik is genomen. Zoals Vat uitlegde: “Het zou gek zijn om dat te doen. De Rotterdamse chemische sector biedt een schat aan kansen. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een vullijn die het mogelijk maakt gevaarlijke stoffen te herverpakken en/of in te vullen in het kader van de omzetting van bulk naar vaten. We hebben ook zojuist 10.000 vierkante meter extra land op de Maasvlakte verkregen van de Haven van Rotterdam. We zullen de ruimte gebruiken om ons gasmeetstation uit te breiden en de digitale weging van containers in te voeren.”
Bron: https://www.portofrotterdam.com
Animatie van het grootste PGS15-distributiecentrum van Nederland is te zien onder de foto.